Publicat pe

Ce este Chlorella?

Ce este Chlorella? Un raspuns simplu ar fi: Chlorella este o alga verde unicelulara.

Dar Chlorella este mult mai mult de atat. Pentru a afla povestea completa a acestui superaliment intens nutritiv, iubit de milioane de oameni, va invit intr-o calatorie in timp pentru a avea o perspectiva mai larga asupra acestei surse uimitoare de hrana.

In urma cu doua miliarde si jumatate de ani algele dominau Pamantul. Aceste minuscule plante primitive unicelulare si-au luat resedinta in fiecare ungher si rau de pe Pamant si si-au petrecut timpul transformand lumina solara si dioxidul de carbon in zaharuri.

Mica noastra alga sferica, Chlorella, a fost una dintre aceste surse de energie pioniere, fotosintetizante.

Chlorella a supravietuit numeroaselor schimbari dramatice ale climei, pe masura ce Pamantul a trecut prin mai multe ere glaciare. A supravietuit schimbarilor in placi tectonice. A vazut sosirea si disparitia a mii de specii de animale si plante. Si a fost martor la valurile istoriei umane din ultimele zeci de milenii.

Chlorella a supravietuit intotdeauna. Si dupa toate aceste transformari (dupa mai bine de doua miliarde si jumatate de ani), Chlorella si celelalte alge cu care se inrudeste inca isi mentin suprematia.

In toata aceasta perioada, unii oameni de stiinta estimeaza ca algele, in formele lor primitive, s-au inmultit in peste 100.000 de specii. De la zona arctica pana la izvoarele cu apa termala, algele au colonizat cele mai extreme medii. Producand estimativ o treime din totalul oxigenului produs in lume, aceste plante simple acopera si in prezent fiecare colt al Pamantului.

Cu toate acestea, conform dovezilor arheologice, Chlorella a ramas in mare parte neschimbata. Structura sa simpla, dar eficienta, a trecut testul timpului.